Bábel - Hesnával a világ

Egy világ, ahol a legelképesztőbb dolgok is megeshetnek – és egy riporter, aki felkutatja, bemutatja, elmeséli ezeket. Úgy, ahogy valóban megtörténtek. Nem ad hozzá, nem vesz el belőle. Ez a BÁBEL – Hesnával a világ. Következő adás: április 25, 21:30, m1

Fotók innen-onnan

Friss topikok

Budapest-Frankfurt-Kabul - immár videón!

2010.11.12. 10:17 Hesna

Sikerült a videót feltölteni, remélem ennek ti is annyira örültök, mint én :)

A ferihegyi könnyes búcsú után, a frankfurti átszálláskor szembesültünk azzal, hogy az afgán légitársaság járatán folytatjuk az utat Kabulba...Kissé remegő lábbal szálltam fel a gépre, de azt gondoltam, ha már egyszer, négy éve túléltem az utat a szudáni légitársaság gépén (amikor a szemünk láttára szedték darabokra az egyik propellert a kisgép szárnyán) akkor mégiscsak a szerencse gyermekének érezhetem magam... Ergo nincs miért aggódni!

És a táj amúgy is elfeledtetett minden aggodalmat...
A csapathoz csatlakozott Mónika is, aki azért jött Kabulba, hogy a Baptista Szeretetszolgálat programjában különböző oktató tanfolyamokat tartson a helyi asszonyoknak (angol nyelv, egészségügy).
Így hármasban landoltunk, hogy végre belevessük magunkat a kabuli forgatagba!
 

31 komment

Címkék: biztonság utazás búcsú kendő afganisztán mentőautó mónika katonák videoblog baptista al ghaoui hesna rácz laci

A bejegyzés trackback címe:

https://hesna.blog.hu/api/trackback/id/tr682443947

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Waldorf Rolandó 2010.11.12. 11:24:20

És az miért baj? Ha ők itt, Európában törhetnek-zúzhatnak a burkájuk miatt, akkor te is mászkálhatsz ott bikiniben.
:)

fido75 2010.11.12. 11:29:47

Szerintem én két kézzel kapaszkodtam volna a repülőgép ülésébe és semmi pénzért rá nem vettek volna, hogy elhagyjam a fedélzetet.

Szocio Pata (kikvogymukblog) 2010.11.12. 11:37:47

Tök jó volt. Hát nem egy unalmas ország, az ebből is látszott.

vegacs 2010.11.12. 12:15:34

Nagyon jó!
Várom a többi posztot.
Sok szerencsét nektek!

Advanced Flight 2010.11.12. 12:36:48

Sosem fogom megérteni, hogy egyesek miért a világ túlvégén, egy teljesen reménytelen országban akarnak jótékonykodni. Itthon nincs elég éhező, szar helyzetben lévő, tudatlan kisgyerek (vagy akár felnőtt), vagy hajléktalan, akin segíteni lehetne?

És mire jó egy afgán nőt bármire is megtanítani, ha úgyse tudja használni a tudását, mert a lakásából nem mehet ki egyedül?
Az egyetlen értelme annak lenne, ha - a múltkori megcsonkított nőhöz hasonlóan -az agfán nőket és gyerekeket tömegesen kimenekítenék az országból, és elvinnék Európába vagy USA-ba, az ottmaradó faszfej tálib pasik meg verjék ki egymásnak. De ezt úgyse lehet megcsinálni.

Almaspite 2010.11.12. 12:37:01

@Waldorf Rolandó: Egyetértek, tök igazad van! Ha egy európai megy az arabokhoz, akkor ne cigezzen, ne egyen, ne igyon ramadánkor, illetve a nő vegyen burkát - tehát náluk mi vagyunk hátrányban. Ha idejön Európába egy arab, akkor, mint kissebbség, sír a jogaiért, meg miért nem viselhet az arab lány burkát - nálunk, a saját országunkban is mi vagyunk hátrányban! Legyen már elég ebből! Van egy olyon közmondás, hogy "Rómában viselkedj úgy, mint a rómaiak..." Ezek alapján, ha idejön egy kecskebaszó arab, akkor tetszik-nem tetszik, de fogadja el a mi szabályainkat, mert ez a mi otthonunk!

newnt55 2010.11.12. 12:37:05

Ha először jártál volna ilyen helyen és ha nem keleti származású lennél, megérteném ezt a kendő dolgot, de így egyszerűen hatásvadász dolog és veszélyes.
Csak okosan.

ttibike 2010.11.12. 12:37:20

@mátéé: Nagyon szimpinek tűnik, az biztos. Nem egy földtől elszakadt celeb. :-)

Ordnassac 2010.11.12. 13:01:39

Jók ezek az életképek és jó az "operatőr-legenda" Rácz Lászlót is látni, annyit látja a nevét, de beszélni nem sokat. :-)

A népi Afg... Kína termését nektek!

lehet más a handa-banda 2010.11.12. 13:02:43

Én a franciák helyében a melltartót is betiltottam volna a fiatalabb korosztálynál. Aki nagyon ronda annál meg legyen KÖTELEZŐ burkát viselni

Mc69 2010.11.12. 13:13:24

Elég vadóc a videó, nem egy sablonos tudósítás. De lécci maradjon így a jövőben is!

Sanyi 2010.11.12. 13:22:15

@Advanced Flight: Az elso reszevel abszolut egyetertek.

zseso 2010.11.12. 13:33:42

Egyre jobban tetszik a történet - nem is a forgatás, hanem, hogy a blogból mi fog kisülni:).

Vékony jégre keveredett a hölgy, a hozzászólásokból már érződik az "elszámoltatási" hullám:
- mint munkahely, "kiderülhet", hogy mire is költi a királyi tévé a pénzeket (és vajon kell-e "oknyomozó", vagy "bulvár-feltáró" külpolitikai újságírás - vagy miért nem csak (meg)átveszünk riportokat más tévé társaságoktól?) - és ebből mi jut vissza kishazánkba,
- mint lefotografált témák, kiderülhet, hogy mire megy el az adófizetők pénze (nemcsak a szerkesztő-riporterre, operatőrre, hanem a "segélyszervezet" munkatársaira, miért ott jótékonykodik, miért nem itthon, mi kerül kevesebbe, szülőföldön segíteni, akiknek lehet, vagy bevárni míg "ideérnek":),
- mint személyiség, kiderül, hogy mikorra válik "főhősből" celeb(egyesek kedvéért cölöp), sőt, tvrtykoi mélységekbe mutató búlvár(posvány) szerző,
- mint nő, "az úri közönség miközben mulat" (vagy csámcsog?), mikor jön majd az első sunáznám:)

Node, hadd jöjjön, aminek jönnie kell: az "írástudók áru(vá)-(vá)lása"...:) Be bad Hesna & take care!

(Hosszú a felrakott kisfilm, több vágást, pörögjön!)

Jó Estét 2010.11.12. 13:33:53

Kemeny a jany, meg persze szep is :) Mondjuk pasija nem lennek, mert tuti 6szor kapnek naponta szivrohamot miatta :D

Jó Estét 2010.11.12. 13:44:22

@zseso: nem kell tobb vagas, mar lassan egy baratok kozt alatt hanyingerem lesz, zeneadoktol meg epilepszias rohamom, ez igy emberi, igy oszinte!!! amugy kivancsi vagyok, enkem is heppem olyan helyekre utazni, amik finoman szolva nem turistakozpontok, de ehez kepest szerintem ahol en jartam azok a civilizacio csucsai Kabulhoz kepest :)

ping11 2010.11.12. 14:17:12

@zseso: ha megnézed a spektrumos on the spotnál is külföldiek (bbc talán) vették át az anyagot a burmai riportból, azaz naná, hogy kell külpol műsor, és azért az adófizetők pénzéből, mert másként azt sem tudnánk, hogy van külhoni szerepvállalásunk. a kertévék csak a halálra ugranak, pedig zömmel nem meghalni mennek ilyen helyekre magyarok.

prozack 2010.11.12. 14:38:08

akkor ma átrepültem felettetek egy öreg MI-8-assal
mondjuk Kabulban majdnem le is estünk, mert kicsit túlterhelt volt a gép
vigyázzatok magatokra ebben a barátságos, csodás országban

efes · http://efesasanisimasa.wordpress.com/ 2010.11.12. 14:43:39

@Waldorf Rolandó: Ja, csak ezt éppen olyan nehezen tudod beadni a talibánnak, mint a burkát Szarkozinek.

efes · http://efesasanisimasa.wordpress.com/ 2010.11.12. 14:55:23

@zseso: Nem kell vágás, nem kell pörgés, de nem kell Rácz Laci se többet. Én speciel szeretnék sok képet, embereket, ellesett élethelyzetet megnézni egy olyan helyről, ahová valszeg az életben nem jutok el. Az nem lenne jó, ha trendi módon miszlikbe lenne vágva....

zseso 2010.11.12. 15:29:48

@ping11: az, hogy nekem mi a véleményem külhoni szerepvállalásainkról + ezek hazai pénzekből való dokumentálásáról, maradjon titok:), de kíváncsian olvasgatom az "érvek" ütköztetését.

---

Az, hogy az "on the spot", vagy Tvrtyko előkerül itt is (sőt, főhősnő egyenesen őt kérte fel könyvének bemutatóján haknizni:), nekem finoman jelzi a komoly(ba átmenő) tartalmak búlvárosodását (azért az "on the spot" erőteljesen a szenzációhajhász, kevésbé tárgyilagos feldolgozásokat képviseli!).

Aztán majd kiderül, hogy "főhősnőnk" melyik irányba indul el:).

stikasz_1 2010.11.12. 18:17:58

@zseso: Szerintem ha érdekel a téma, a dolog marha egyszerű. Hesna nyíltan, őszintén feltárja a válságövezetek mindennapjait- mivel idehaza is válság van, az itteni dolgokkal is ezt kell csinálni. Az A verzió az, hogy magánpénzből, magáncég által finanszírozva megy az expedíció, akkor elég ennyit leírni. A B verzió meg az, hogy közpénz, ekkor jöhet egy kis elszámolás, hogy repjegy, egyebek ennyi, fizetés és napidíj annyi, aztán mindenki magának megálmodja, hogy Kolontárra kéne költeni azt a pénzt, vagy pár órányi videoanyagra. Nem kell semmit túlbonyolítani, meg nagy elvi vitát nyitni, annyi agya csak van mindenkinek, hogy erről felelősen véleményt tud formálni. Egyáltalán nem biztos, hogy Kolontár a nyerő, de megmondom őszintén, én sem tudok addig erre mit mondani, amíg nem tudom, hogy húszezer vagy hárommillió forintos balhé ez.

Akarmiszalami 2010.11.12. 19:36:10

Remélem lesz folytatás, mert várom!Sok szerencsét!

Hesna 2010.11.12. 19:41:32

Sziasztok, kezdem rögtön egy gyorshírrel: ma rám támadt egy kutya forgatás közben. Minden oké :)
Sikerült is megörökítenem mindezt, nemsokára felteszem. Mert hogy épp azért kezdtem el ezt a blogot, hogy a forgatások kis színes eseményeit megosszam, a komolyabb dolgokat pedig a dokufilmbe szántam, de látom, itt a blogon is megosztott benneteket a magyar szerepvállalás.
És végül is ez egyáltalán nem baj.
Az a dokumentumfilm, amiért most itt vagyok, épp arról fog szólni, hogyan működnek a nemzetközi segélyprogramok, milyen buktatói vannak, mi az, ami sikeres és tényleg segít, és mi az, ami abszolút kudarcra van ítélve. Ezzel már csak azért is érdemes foglalkozni, mert az elmúlt években több magyar program is elkezdődött. És az is fontos, hogy a magyar segélyszervezetek, akik itt dolgoznak, általában a büdzséjük kb 5%-át költik külföldi, köztük afganisztáni adományokra, vagyis a pénz 95 százalékát a magyar segélyprogramokra osztják szét. Hogy ez az öt százalék mire elég, remélem, majd kiderül a filmből.
Ha addig nem szednek szét a kabuli kóbor kutyák :)

átlátó 2010.11.12. 19:54:34

A kendőügynél leragadva. Nekem az az álláspontom, hogy azokat a népeket, melyek valamilyen homályos (na jó, vallási) okból ezt-azt előírnak öltözetként, azokat ott kell hagyni ahol vannak és nem tudomást venni róluk. Meg fog jönni az eszük a magányos gondolkodásban. Emelett simán kikerülöm itt Európában az ő előírásuknak megfelelően hosszú, feketekabátban, kendőben totyogó pingvineket. Csak itt ne okoskodjanak, mert vissza lesznek rugdalva.

zseso 2010.11.12. 20:27:39

@stikasz_1: sarkos:) véleményem továbbra sem publikus, sem a segélyprogramokról, függetlenül, hogy magánpénz(miből is lett?)/közpénzből lett fínanszírozva, sem a demagógia mibenlétéről...
Példának, előző bejegyzésnél érintettem egy témát: Kabul Dream az "első" afganisztáni rockbanda. Érdekes infók vannak, hogy kik és hogyan áll(hat)nak a háttérben: kik fínanszírozzák, ki találta ki magát a bandát, mi lehet a cél vele stb. (Bár imádom az összeeskövés elméleteket, és/de ezért nem is nagyon hiszek a tényfeltáró riportokban:)...)

@Hesna: kóbor (falusi) kutyák ellen: leguggolsz, mint aki követ akar felvenni - ha már dobták meg a kutyát kővel (és jóesetben igen), akkor már spurizik is el...vagy dobd elé a kollégád!:)
Helyi időjárás? Repgépen ennyire hideg volt, hogy te kabátban voltál?

@átlátó: elképzelésed emberi társadalmakban nem működik: hu.wikipedia.org/wiki/Fogolydilemma
Ha etikát is belekeverünk: szimpla baromság.

zseso 2010.11.12. 20:32:50

@stikasz_1: sarkos:) véleményem továbbra sem publikus, sem a segélyprogramokról, függetlenül, hogy magánpénz(miből is lett?)/közpénzből lett fínanszírozva, sem a demagógia mibenlétéről...
Példának, előző bejegyzésnél érintettem egy témát: Kabul Dream az "első" afganisztáni rockbanda. Érdekes infók vannak, hogy kik és hogyan áll(hat)nak a háttérben: kik fínanszírozzák, ki találta ki magát a bandát, mi lehet a cél vele stb. (Bár imádom az összeeskövés elméleteket, és/de ezért nem is nagyon hiszek a tényfeltáró riportokban:)...)

@Hesna: kóbor (falusi) kutyák ellen: leguggolsz, mint aki követ akar felvenni - ha már dobták meg a kutyát kővel (és jóesetben igen), akkor már spurizik is el...vagy dobd elé a kollégád!:)
Helyi időjárás? Repgépen ennyire hideg volt, hogy te kabátban voltál?

@átlátó: elképzelésed emberi társadalmakban nem működik: hu.wikipedia.org/wiki/Fogolydilemma
Ha etikát is belekeverünk: szimpla baromság.

átlátó 2010.11.12. 21:05:43

@zseso: Tudtam volna cizellálni a véleményemet, hogy neked is tetszen, de leegyszerűsítve nekem ez. Aztán pedig ahogy mások is, nekem is eszembe jut, hogy söpörjön mindenki a saját portája előtt. Mi itt, ők ott, de ettől még bandázhatunk. :)

Ordnassac 2010.11.13. 00:27:54

@Hesna: azt lehet tudni, hogy a dokumentumfilmet mikor adja a királyi? :-)

vandorboy 2010.11.13. 08:18:30

@Hesna:
NGO k tevekenysegerol meg erdemes elolvasni afrikai blogomat...
Afganistanra fokuszalva a kerdest... ott soha nem lesz beke, mert kulturajukba kodolva van az ellensegkep, mert nem ferfi valaki, ha nincs ellensege. Igy kreal. Ha kulfoldi, akkor kapora jon. Ha nincs kulfoldi, valaszthat,tajik, hazara pastu, turkmen, uzbeg stb..

_Flood_ 2010.11.15. 12:45:43

Az afganisztáni segélyprogramok témakörébe talán ez is ide tartozik:

SKATEISTAN: TO LIVE AND SKATE KABUL
vimeo.com/15841377
süti beállítások módosítása