Bábel - Hesnával a világ

Egy világ, ahol a legelképesztőbb dolgok is megeshetnek – és egy riporter, aki felkutatja, bemutatja, elmeséli ezeket. Úgy, ahogy valóban megtörténtek. Nem ad hozzá, nem vesz el belőle. Ez a BÁBEL – Hesnával a világ. Következő adás: április 25, 21:30, m1

Fotók innen-onnan

Friss topikok

Le zebu, fél kiló rizzsel

2010.12.03. 11:35 Hesna

Kezd leamortizálódni a csapat…

Az én lábamon furcsa, vízhólyagszerű csípések jelentek meg, még a dokik se biztosak benne, milyen rovartól származhatnak. Én pedig inkább bele se merek gondolni... Az a furcsa, hogy hosszú nadrágban vagyok egész nap (részben pont az ilyen csípések elkerülése végett), de úgy látszik, hiába. Úgyhogy azt javasolták nekem, kezdjek el szedni egy paraziták elleni gyógyszert. Aztán van a csapatból, aki továbbra is hasmenéssel küzd, a fiúknak pedig kezd foszlani a bőre, még a múlt heti, tengerparti leégés utóhatásaként. Naima folyton fázik (+25 fokban), Ervinnek pedig felhólyagosodott a bőr a kezén, valami napallergia lehet. 

Ettől függetlenül jó a hangulat :)

 

Próbálunk alkalmazkodni a helyi időjáráshoz: mivel Madagaszkáron most köszöntött be az esős évszak, délután öt körül menetrendszerűen elkezd zuhogni az eső. És másnap reggelig abba se hagyja. Egyik nap kicsit korábban kezdődött a zuhé, épp úton voltunk, gyalog indultunk el, és mivel taxi nincs ebben a városban, csak riksa, kénytelenek voltunk beülni egy ilyen helyi jellegzetes járgányba. Nem azért ódzkodtunk ettől eddig, mert nem akartuk kipróbálni a helyi közlekedést, hanem mert fura érzés riksán ülni, miközben valaki vért izzadva fut előtted az aszfalton, mezítláb...
 
 
Mert itt nem bicikli, nem is robogó hajtja a riksát, hanem a riksás felkapja a szekérszerű jármű rúdjait, és ütemesen elkezd futni. A többségük mezítláb, akkor is, ha bokáig ér a víz az úton. Mindezt fillérekért, egy út 40-100 forintnyi összegbe kerül. És a riksakínálathoz képest kevés a fuvar, a riksások sokszor dulakodnak azért, hogy elcsípjenek egy-egy „ügyfelet”, főleg ha külföldi.
 
Az AHU magyar dokijait ma egy kisbusz vitte a rendelés helyszínére, a hatalmas sárban úszó földúton majdnem elakadtak. Mi is utánuk mentünk, és szinte az egész napot a rendelésen töltöttük. Érdekes volt végigkövetni a rendelést, a néha sokkoló betegségeket, sebeket.
 
 
Az egyik leggyakoribb probléma (a férges betegségeken túl) az epilepszia és a mentális betegségek, retardációk. Ezek kezelése ugyanis egyáltalán nem megoldott újszülött korban, sőt többnyire észre sem veszik ezeket időben. Ráadásul a szülés itt sokszor nem várt komplikációkkal jár az eszköz- és orvoshiány miatt, ami egész életre kiható sérüléseket okozhat. Az orvosok szerint kellene majd egy külön misszió, ahol kifejezetten erre specializálódott szakemberek jönnek ki. Az orvosok egyik legnagyobb nehézsége egyébként a kommunikáció a betegekkel: a rendelésen ugyanis francia tolmácsok (Naima és Virág) segítenek fordítani, de mivel a helyiek többsége nem beszél franciául (bár ez az egyik hivatalos nyelv) ezért szükség van még egy tolmácsra, aki franciáról fordít malgasra. Így mire minden probléma, tünet, javaslat, tanács eljut oda-vissza a csatornákon, dupla fordítások hálóján, lemegy a nap.
 
 
Miután lement a nap egyébként, együtt vacsorázott az egész csapat. Itt a favorit kaja a ZEBU! „Le zebu” − ahogy franciásan emlegeti mindenki :) A zebu hasonlít a marhára, egy furcsa kinövéssel a hátán, egyébként a helyiek büszkesége, igazi jolly joker állat, használják igavonásra, teherhordásra, és még a húsa is kiváló − legalábbis a helyiek szerint. Megkóstoltam én is a helyi módra elkészített zebut. Szerintem rágós, nekem nem jött be. De a fiúk folyton ezt eszik, sült krumplival, rizzsel. Mert itt ugyebár az a férfiasság fokmérője, hogy ki hány kiló rizst eszik egy nap. Fél kiló alatt ciki megállni.
 
 
Hát, váljék egészségükre :)

3 komment

Címkék: mtv kaja forgatás madagaszkár gyógyítás misszió ervin nyomor magyar televízió al ghaoui hesna segélyszervezetek naima zebu

A bejegyzés trackback címe:

https://hesna.blog.hu/api/trackback/id/tr972490279

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

bervas · http://mt10.blog.hu 2010.12.03. 15:05:46

Madagaszkári kollégám vigyorogva mesélte, hogy hazaért, ránézett a hőmérőre, és mivel csak 26 fok volt, bekapcsolta a központi fűtést. Szeretik a meleget arrafele.

Zsola777 2010.12.03. 15:07:14

Zseniálisak vagytok! :O :)

vktrmrk 2010.12.03. 15:46:04

Hasonló csípéseim nekem is voltak odakinn, Ivatoban, majd Tamatave-ban újra előjöttek. A doktor, akihez mentem, hogy nézze meg legyen szíves, azt válaszolta, hogy nem vizsgál meg, mert EU-s vagyok, és ha ott patkolok meg, akkor az az ő felelőssége is lesz. Ellenben egy idő után elmúltak, és még élek, szóval kitartás, és csak így tovább. Madagaszkár szuper az esős évszakban, ha szeretitek a sok pókot.
süti beállítások módosítása