Bábel - Hesnával a világ

Egy világ, ahol a legelképesztőbb dolgok is megeshetnek – és egy riporter, aki felkutatja, bemutatja, elmeséli ezeket. Úgy, ahogy valóban megtörténtek. Nem ad hozzá, nem vesz el belőle. Ez a BÁBEL – Hesnával a világ. Következő adás: április 25, 21:30, m1

Fotók innen-onnan

Friss topikok

Bye bye Kabul, Hello Madagaszkár!

2010.11.18. 07:41 Hesna

Újra Budapesten! Furcsa volt már messziről látni a város fényeit, ahogy Budapest fölé érkeztünk tegnap este, tizenegynéhány óra utazás után.

Kabulból valószínűleg semmit sem láttunk volna, olyan sötétségbe borul a város esténként. Ráadásul olyan durva porfelhő lebeg a város fölött folyamatosan, hogy emiatt gyakran a környező hegyeket sem lehet látni.

Így is kicsit fájó szívvel indultunk el - még akkor is, ha nehéz körülmények között kellett dolgoznunk. Talán az volt a legnehezebb, hogy körülményes volt eljutni egyik helyről a másikra - hol a dugók miatt (hozzáteszem, érkezéskor az Üllői úton is ugyanolyan dugó fogadott...) hol azért, mert nem lehetett "biztonságos taxit" szerezni. A helyzet persze végül mindig megoldódott, és szinte mindent leforgattunk a dokumentumfilmhez, amit szerettünk volna. A kórházak kicsit sokkolóak voltak (majd a napokban még mutatok egy ortopéd-központot is) de sok érdekes helyen jártunk, sok kedves emberrel megismerkedtünk.

De hát szerda reggel várt ránk a remek afganisztáni légitársaság gépe, ugyanazzal a Safi Airways járattal indutunk haza, mint amivel odafelé mentünk, a személyzet már régi ismerősként üdvözölt minket :) Úgyhogy kicsit több bizalommal ültünk fel a gépre (azokra a városi legendákra pedig próbáltam nem gondolni, amik szerint a pilóták ritkán félnek úgy fel- és leszállástól, mint a kabuli reptéren, annyira nem szabvány szerint épült néhány dolog.)

Lényeg a lényeg: semmi gond nem volt repülés közben, és a reggeli fényben megcsodálhattuk Kabult is madártávlatból, íme:

 

 

Szóval bye bye Afganisztán, helló, Madagaszkár, néhány nap múlva jövök. De addig sem marad ez a blog videó nélkül, még maradtak fájlok a flipkamerán...:)

(És mennyivel könnyebb dolgom lesz most, mint eddig: egyszerűen hihetetlen,hogy itthon egy perc alatt "felsuhant" az a videó, ami Afganisztánból két és fél óra alatt küzdötte fel magát)

19 komment

Címkék: biztonság mtv közlekedés utazás búcsú taxi afganisztán forgatás videoblog al ghaoui hesna

A bejegyzés trackback címe:

https://hesna.blog.hu/api/trackback/id/tr72456409

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

newnt55 2010.11.18. 08:18:38

Üdvözlünk újra itthon.

hitomi 2010.11.18. 09:58:31

welcome home :)
és köszönjük, hogy ennyi mindent megosztottál velünk. várjuk a további beszámolókat ;)

mátéé (törölt) 2010.11.18. 09:58:47

Azt hittem hónapokig fog tartani, most erre az egy hétre kár volt felvennem a kedvencek közé.

Roa 2010.11.18. 10:18:26

Kedves Hesna! Nekem csak az a kérdésem lenne, hogy a saját pénzedből utazgatsz-e vagy az enyémből mint adófizetőéből? Mert ez az, ami már nem fér bele a közszolgálatiságba. De örülök, hogy legalább tudhatom, mire veri el az MTV azt a sok 10 milliárdot.

Hellisfitar 2010.11.18. 10:36:14

@Roa: Ha tudod a választ - ahogy a végén írod -, akkor miért kérdezed meg...? ;)

Mindegy is, én örülök, ha az adóforintjaimat Hesna és az MTV költi el arra, hogy szinte testközelből élhessem át azon országok mindennapjait, amiről az átlag adózó csak annyi tud, hogy ott sok az arab és nagyokat robbantgatnak. Ugyebár, adózó...

newnt55 2010.11.18. 10:51:24

Inkább Hesna-nak adom utazásra, mint anno Bombera Kriszti idétlen new york-i bejelentkezéseire.
Meg a brüsszeli semmitmondó bejelentkezésekre. Ők csak kint vannak voltak, isznak esznek fogadásokra járnak sok sok közpénzen.

Hesna legalább valami értelmeset csinál.

annrás 2010.11.18. 11:02:42

Üdv újra itthon Hesna!

Folyamatosan olvastam a blogodat, és örülök, hogy minden nagyobb akadály nélkül megúsztátok! :)

A dokfilm mikor és hol lesz látható?

a.

csizkek 2010.11.18. 11:13:56

@Roa: Hihetetlen, hogy a droidok itt is megjelennek. Szerinted mi a kozszolgalatisag, ha nem ez?
Vegre vmi ertek, valodi informacio.
(Jellemzoen meg azok csattognak az adojukkal, akik egyebkent loft fizetnek, de cserebe mindent akarnak, ingyee.)

newnt55 2010.11.18. 11:35:51

@mátéé: nemsokára jön Madagaszkár, érdemes velünk maradni a reklám után is... :-D
Januárban lesz az mtv-n az afganisztán film? Mintha azt olvastam volna.

Roa 2010.11.18. 11:45:00

@csizkek: Szerintem az ilyenek a Spektrumra valók. Kereskedelmi és ismeretterjesztő. Ja, hogy ott már van ilyen. Ugye az On the spot. Ja, hogy a Spektrumra elő kell(ene) fizetni, és nem a köz pénzét verik el.

Persze, jó dolog az, amit Hesna csinál, és csinálja nyugodtan, csak az olyan droidoknak, mint te, föl kéne már végre fognia, hogy van ár-érték arány is. Gondolom a négyes metróhoz is tapsikoltál.

Nem vagyok fideszes 2010.11.18. 11:55:50

@Roa:

Szegénykém, te ritka buta vagy. Pont, hogy Hesna riportjai érik meg azt a pénzt, amit az MTV költ rá, mert olyat mutat, amit egyébként sosem látnál. Bár amilyen hülye vagy, te úgysem látsz semmit, sajnállak.

_Flood_ 2010.11.18. 12:31:12

@Roa: Engedd meg hogy idézzem a blog szlogenjét:

"A forgatások alatt rengeteg érdekes dolgot látok, ami végül nem kerülhet bele a filmbe. Ezért is jött létre ez a videonapló, így akit érdekel, kicsit bele is láthat a forgatások kulisszatitkaiba."

Tehát a film a lényeg, ezek "csak" kis színesek, úgymond ajándék nekünk. Én szeretek ajándékot kapni :)

Roa 2010.11.18. 12:54:51

OK, tényleg buta vagyok. Elismerem. Őszintén elnézést kérek, hogy én nézek Discoveryt meg Spektrumot, és te nem. Sajnálom, hogy nincs pénzed, hogy előfizess rájuk. A mai nehéz időkben nem gondoltam arra, hogy az ismeretterjesztő csatornákra való műsorokat a köztévnek kell közpénzből létrehoznia és leadnia, mert különben nem jut el a zemberekig. Sajnálom.

Hesna 2010.11.18. 13:05:38

Sziasztok!
Először is köszi a kedves "welcome" köszöntéseket, és azt is, hogy egy hétig figyeltétek a blogot! Bár ez nem általános, most olyan mázlim van, hogy két utazás is összejött egymás után, úgyhogy jövő héten indulok Madagaszkárra, ezúttal egy magyar orvoscsoport missziójáról forgatok dokufilmet. Úgyhogy ha a technika védőszentjei engedik és lesz normális net, próbálom onnan is folytatni a blogolást.

Igazából az egész blogot azért találtuk ki, mert szerettem volna megmutatni, milyen kis apróságok történnek velünk forgatás közben. Az utazás alapvető célja az, hogy televíziós dokumentumfilmeket forgassak. Amennyi időm/energiám/lehetőségem marad az interjúk és az egyébként húzós napi meló közben, azt próbálom kihasználni, hogy megcsináljam ezeket a videós posztokat. Amik lehet, hogy néha kapkodósak, bénácskák, de talán egy kis ízelítőt adnak abból, hogy például milyen emberek jönnek-mennek ott az utcán, mit esznek, mi jelent veszélyt, vagy milyen furcsaságokkal találkozunk a forgatás során.

A finanszírozásról: hát, az szuper lenne, ha a dokumentumfilmjeimet száz százalékban finanszírozná a tévé, és abban is biztosan egyetértünk, hogy ilyen filmeket gyártani közszolgálati feladat, de ahogy beszélgetek a világ minden tájáról érkező kollégákkal, ez nemcsak nálunk, hanem gazdagabb országok és köztelevíziók esetében sem mindig megoldható sajnos. Külföldről tudósítani nem olcsó mulatság, viszont a dokufilmesek, haditudósítók eléggé elszánt emberek, így igyekszünk megteremteni azokat a lehetőségeket, hogy az anyacégeinknek minél kisebb teher legyen az utazás, és ez általában, mint a mostani utazásaim alkalmával például, sikerül is. A tévének is jó, az adófizetőknek/tévénézőknek is jó, nekem is jó. Hát így :)

(Ja, többen kérdeztétek, mikor megy le a film: januárban az m1-en, a pontos időpontot mindenképpen jelzem itt, a blogon!)

Mc69 2010.11.18. 15:21:06

Hogy lehet azon vergődni mennyibe került? Hesna kiment 1 hétre operatőrrel, nem tűnt úgy mintha 5 csillagos szálláson laktak volna. Elvégezte a rá bízott munkát, még úgy is, hogy robbantgattak. Vette a fáradságot, hogy bloggoljon nekünk. Maximálisan le a kalappal előtte (előttük). Kérem hagyják meg nekünk eme blog kedvelőinek ezt a kis szórakozást, ne kötözködjenek. Előre is köszönöm.

Tájfájter 2010.11.18. 18:40:15

OFF

Roa:

...Közben magyar katonákkal készített interjút, a magyar Baptista szeretetszolgálat munkájáról számolt be, Madagaszkárra magyar orvoscsoportot kísér... gondolom ezekről is beszámol a Spectrumod...

ON:

Hesna: csak így tovább, sok sikert és szerencsét a munkádhoz!

pollucs 2010.11.18. 19:29:00

gyszerűen hihetetlen,hogy itthon egy perc alatt "felsuhant" az a videó, ami Afganisztánból két és fél óra alatt küzdötte fel magát)

...és 40 percet várok, hogy megnézhessem itt, Kandahárban (addig is olvasgatom a másfél hónapos HVG-t...igy kapcsolódik nálam a hagyományos sajtó az elektronikus tartalmakkal) :)

pollucs 2010.11.18. 19:33:58

@Roa: Miért nézed, olvasod ezt az oldalt?

csizkek 2010.11.18. 21:14:19

@Roa: Kar hogy meg mindig nem erted az ar-ertek aranybol az erteket es a kozszolgalatisag fogalmat.
Ne csak elofizess a spektrumodra, hanem nezd is, talan egyszer leesik mi a kulonbseg.
süti beállítások módosítása