Bábel - Hesnával a világ

Egy világ, ahol a legelképesztőbb dolgok is megeshetnek – és egy riporter, aki felkutatja, bemutatja, elmeséli ezeket. Úgy, ahogy valóban megtörténtek. Nem ad hozzá, nem vesz el belőle. Ez a BÁBEL – Hesnával a világ. Következő adás: április 25, 21:30, m1

Fotók innen-onnan

Friss topikok

Éjszakai rémálom

2010.11.28. 09:50 Hesna

Hát igen, 330 kilométer 10 óra alatt... milyen optimista voltam! Hajnal egy órakor gördült be a mikrobusz a hotel elé (és kora reggel indultunk) De örülök annak, hogy egyáltalán épségben megérkeztünk. Esküszöm, Kabulban nem voltunk Lacival ilyen veszélyben, mint ma éjjel, lerobbanva az út szélén.

Az egész úgy kezdődött, hogy már útközben, a hegyi szerpentineket szelve is azon gondolkodtam, hogy csak élve megússzuk az utat, miközben esztelenül száguldozó vagy épp több tonnás kamionokban ülő ámokfutók jöttek szembe, és gyakran a padkán kötöttünk ki. ( az út centire pontosan olyan széles, hogy két autó elférjen rajta, tehát egyiknek muszáj lehúzódnia) Aztán miután besötétedett, még rémálomszerűbbé vált a lavírozás szembe a kamionokkal. És akkor megtörtént az, ami csak az ember legrosszabb álmaiban történik meg: lerobbant a kisbusz.

Ott álltunk a vaksötétben, egy meredek útszakasz szélén, ahol még lehúzódni se volt hely, egy kanyar után...minden adott volt, hogy belénk rohanjon a következő arra száguldó autó. A helyiek bokrokat tesznek ilyenkor az út szélére, tíz-tizenöt méterrel előbbre, de itt még bokor se volt. Kiderült, hogy a hűtővízzel van gond, a fiúk nagy nehezen megoldották a kérdést az ivóvízzel (még jó, hogy Afrikában az ember tíz liter vízzel indul mindenhová) Úgyhogy betoltuk az autót, beindult, és már épp megkönnyebbültünk, hogy megoldódott a probléma, amikor megint leállt a motor. Kezdődött elölről, ki a kocsiból, probléma-elemzés, víztöltés, csak egy dolog hibádzott: hogy éppen lejtőnek felfelé tartottunk. Így elég nehéz lett volna betolni, úgyhogy mi kiszálltunk, és végül rükvercben gurult lefelé a kocsi...forgalommal szemben...persze ismét egy kanyar előtt...és megfordulni -azon a szakaszon - nem tudott...

Mi ezt már az út széléről néztük, és azon imádkoztunk, nehogy éppen jöjjön egy autó, mert akkor...jobb bele se gondolni. Aztán beindult a motor, a kisbusz visszajött értünk, megint beszálltunk, megint útra keltünk - tíz percre, mert akkor meg a benzin fogyott el, mert - mint a sofőr mellesleg megjegyezte - rossz volt a mutató, így számolhatta el... Mázlinkra akkor épp egy kisebb település szélén robbantunk le, és volt némi útpadka, félre tudtunk húzódni. Úgyhogy a sofőr bekopogott egy házba, szerzett egy embert, akinek volt robogója, és több üres vizes palackkal felszerelkezve elrobogott a következő településre (30 kilométerre...) hogy hozzon benzint.

Mindez egy-másfél órás mutatvány volt, már meg se tudnám mondani, pontosan mennyi, csak ültünk az út szélén a sötétben, és bíztunk abban, hogy épségben megjárja a sofőr a fővárost a robogóval, amiben mellesleg szintén nem volt túl sok benzin. De megérkezett, és nem, negyedszerre nem robbantunk le éjnek évadján, hanem szerencsésen beértünk a városba, a hotelhez, ahol van internet is! 

És most mindjárt indulunk tovább...ugyanezzel a kisbusszal :)

14 komment

Címkék: biztonság utazás autó veszély madagaszkár kaland benzin al ghaoui hesna

A bejegyzés trackback címe:

https://hesna.blog.hu/api/trackback/id/tr252478342

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

newnt55 2010.11.28. 10:17:15

Tartalékbenzint kell vinni kannában.

robian 2010.11.28. 11:55:53

még jó hogy találtatok egy segítőkész robogóst. itt hiánycikk

amúgy remek post, izgi

¿Qué tapas hay? 2010.11.28. 12:47:44

Szívesen hozzászóltam volna.

Érdeklődnék, hogy a www.tothem.hu/MISC/PUBLIC/hesna.png képen olvasható hozzászólás-szöveg mely része nem felel meg a blog moderációs irányelveinek?

tóbiás · http://poorn.hu 2010.11.28. 13:04:28

@¿Qué tapas hay?: Érdekes. A blogmotornál meg lehet adni kifejezéseket. valószínű vehették az alap motort (vagy írták) minden esetre figyelheti az ékezet nélküli eshetőségeket is. szár... szót szar...-nak. kitudja. lehet a neved baj neki. próbálok segíteni, de nem tudok...

repecs 2010.11.28. 13:08:16

Ilyen felkészülten nekivágni, ennyi erővel mehettetek volna ruha, kaja és víz nélkül is majd lesz valahogy alapon.

repecs 2010.11.28. 13:16:40

Al Ghaoui Hesna vagyok, a Magyar Televízió riportere. Nem vagyok haditudósító - de Irak azért jobban izgat, mint egy Gucci-táska ;) A forgatások alatt rengeteg érdekes dolgot látok, ami végül nem kerülhet bele a filmbe.

Szerintem meg titok és kész.

ragamust 2010.11.28. 15:49:03

nekem eddig a rekordom, 14 óra alatt, gyalogosan miskolctól ózdig,eleinte hullarészegen, viszont gyorsan kijózanodtam legalább:D

Leonard Zelig 2010.11.28. 15:50:03

@¿Qué tapas hay?: Persze, debileknek is joguk van olvasni(?) és hozzászólni, de szerintem Madagaszkár, csak hogy segítsek.

newnt55 2010.11.28. 15:50:22

Hogy ne csapjanak el a sötétben, esetleg jó ilyenkor egy elemlámpa, ami esetleg narancsszínű villogást is tud.

¿Qué tapas hay? 2010.11.28. 16:16:16

@Leonard Zelig: Köszönöm a segítséget. A poszt szövegéből egyáltalán nem derül ki, hogy Hesna kisasszony épp a világ melyik elátkozott sarkában sodorja veszélybe önmagát; továbbá Hesna utazásainak naprakész ismerete jelenleg még nem az általános európai alapműveltség része. Tán majd száz év múlva.

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2010.11.28. 17:39:26

@¿Qué tapas hay?:
valoban nem derul ki, vissza kell lapozni a z utibeszamoloban,en feluletesen olvastam es azt hittem Kabul
de tenyleg madagaszkar

atpijkamo_ · http://www.deciki.blog.hu/ 2010.11.29. 09:44:04

"megjegyezte - rossz volt a mutató, így számolhatta el"

Ha tudta, hogy rossz a mutató, akkor nem amiatt számolta el. Önt-nk bele egy kis benzint, aztán Allah majdcsak kisegít.

tindouf 2010.11.29. 14:46:56

Szerintem meg a megtörtént és a le is írt esetekkel,(elfogyott benzin, felforrt hűtővíz,éjszakai uti kalandok,stb,)lesz kerek a történet és az út. Probléma esetén az esetek nagy részben mindig a helyiek tudnak a legtöbbet segíteni,ott ők az okosak. Izgalommal várom a további beszámolódat, illetve majd a bemutatott munkát.

Tájfájter 2010.11.30. 15:51:39

talán az zavar meg sokakat (akik Indexről idetévednek hetente egyszer), hogy egymástól független blogbejegyzéseket várnak, és nem mint naplót olvassák a blogot.

Ha mint napló olvasná, ahogy a fejlécben is van, akkor egyértelmű volna, hogy merre "járunk"...
süti beállítások módosítása