Bábel - Hesnával a világ

Egy világ, ahol a legelképesztőbb dolgok is megeshetnek – és egy riporter, aki felkutatja, bemutatja, elmeséli ezeket. Úgy, ahogy valóban megtörténtek. Nem ad hozzá, nem vesz el belőle. Ez a BÁBEL – Hesnával a világ. Következő adás: április 25, 21:30, m1

Fotók innen-onnan

Friss topikok

Megérkeztünk az orvosok bázisára

2010.11.30. 11:14 Hesna

Tegnapi utunk ismét kalandos volt, de kisbuszunk most helyt állt, és egyszer sem kellett kényszerpihenőt tartanunk az út szélén. Azt pedig szinte már reggeli/déli/esti testmozgásnak fogjuk fel, hogy indulás előtt felsorakozunk a busz mögött, és betoljuk a járgányt. :)

A buszban töltött hosszú órák alatt kifaggattuk a sofőrt mindenféléről. Mázlink van Tinával, mert nagyon értelmes, sőt jó humorérzékkel megáldott ember, aki nemcsak a madagaszkári trón- és uralkodóviszályokról, intrikákról, puccsokról számolt be egészen 1971-ig visszamenően, hanem teljesen képben van a társadalmi problémákkal, feszültségekkel, vallási kérdésekkel kapcsolatban is. Amikor etnikai témákról faggattuk, így foglalta össze: „fizikálisan ázsiaiak, földrajzilag afrikaiak vagyunk”. Mert hogy Madagaszkár tényleg olyan, mintha egy külön kis világban, Afrikázsiában lennénk. Az emberek jelentős része tényleg inkább ázsiainak, mint afrikainak néz ki (rengeteg a maláj leszármazott), de persze rengetegen vándoroltak be a közeli afrikai országokból is. És az elmúlt évtizedek alatt - mert a világ mely részén nincs megkülönböztetés! - kialakult egyfajta hierarchia. Az „egyenes hajúak”, azaz az ázsiai leszármazottak felsőbbrendűbbnek tartják magukat, mint a „göndör hajúak”, vagyis az afrikai leszármazottak. Ez persze a leegyszerűsített változata a helyi társadalmi viszonyoknak, de sofőrünk így írta le a helyzetet, hogy éreztesse a társadalmi különbségeket.

A sziget keleti partjától elindulva, a fővároson át most Antsirabéba érkeztünk, itt dolgozik az Afrikai-Magyar Egyesület missziója is. Az orvosok a város különböző negyedeiben és a közeli falvakban (minden nap máshol) rendelnek, gyógyszert osztanak, oltanak. Erről majd beszámolok részletesebben is, egyelőre csak egy rendelésre jutottunk el, de már abból is kiderült, milyen húzós egy-egy ilyen műszak: több száz ember sereglett össze, hogy megvizsgálják őket vagy a gyerekeiket az orvosok. Mert hiába van itt szisztematikusan kiépített egészségügy, az emberek nagy részének egyszerűen nincs pénze gyógyszerre. Egy tanár átlagfizetése kb. 10 ezer forint, de egy helyi orvos sem keres többen 30 ezernél. Így érthető, hogy az ingyen gyógyszer kincset ér. Az AHU misszió másik része pedig iskoláknak, iskolás gyerekeknek segít - otthonról voltak, akik ajándékcsomagokat, írószereket küldtek a helyi kisgyerekeknek (persze még többre lenne szükség), sőt évek óta örökbe is lehet fogadni helyi gyerekeket - aminek az a lényege, hogy az örökbefogadó szülők rendszeresen ajándékokat küldhetnek a fogadott kicsiknek, a misszió pedig eljuttatja ezeket a csomagokat.
 
Az iskolába is visszamegyünk még, amikor a dokik beoltják a gyerekeket, és a tervek szerint a helyi kórházban is forgatunk majd. Kíváncsi leszek, milyen viszonyok lesznek majd az afganisztáni állapotokhoz képest. Még Kabulból írtam a blogban, hogy nagyon nem szeretnék ott orvosi ellátásra szorulni, annyira elrettentőek voltak a körülmények. Van egy sejtésem, hogy ezek a kórházak sem sokkal felszereltebbek. Pedig Ervin, a misszió fotósa kis híján ott kötött ki: centikre a fejétől zúgott le egy hatalmas fáról egy kókuszdió! Ez viccesnek hangzik, hogy támadnak a kókuszdiók, pedig ez egy valós probléma: Afrikában nem ritka, hogy valakit agyoncsap egy kókuszdió, hiszen nagyon kemény és nagyon magasról zuhan le. Ezért éttermekben, parkolókban rendszeresen le szokták szedni a kókuszokat, pont azért, hogy elkerüljék az ilyen baleseteket. Hát, ebben a parkolóban senki nem vette a fáradtságot, úgyhogy mindenki a szívéhez kapott, amikor ott ácsorogva egyszer csak elzúgott a fotósunk arca előtt egy kókuszdió, és hangosan placcsant szét az aszfalton. Ervin aznap újjászületett :)

7 komment

Címkék: mtv utazás veszély forgatás madagaszkár kaland misszió ervin videoblog életveszély magyar televízió al ghaoui hesna segélyszervezetek

A bejegyzés trackback címe:

https://hesna.blog.hu/api/trackback/id/tr12483184

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

shaik 2010.11.30. 14:34:24

akkor most emiatt ki fogod vasal(tat)ni a hajadat? kár volna...

☉ ☾ 2010.11.30. 14:56:20

Majdnem minden képen rajta vagy, komolyan, rosszul lehet tőled lenni pár ilyen bulvár tudósítás után.

hátsó szándék 2010.11.30. 15:37:40

@☉ ☾: négyből két kép az "majdnem minden"?

egyébként én szívesen nézem Hesnát.

nevetőharmadik 2010.11.30. 16:00:40

@☉ ☾: Legalább nem lehet azzal vádolni, hogy egy pesti lakásocskában üldögél, képzelt tudósításokat írogatva, internetről lopva képeket.

Amúgy tök jó. Rájöttem, hogy semmit nem tudok Madagaszkárról (szinte). Bár igazi fosszát már láttam :)

egy nik a sok közül 2010.11.30. 18:51:27

hátb+

még madagaszkáron is többet keres a helyi orvos, mint a helyi tanár

magyarország az egyetlen ilyen elmebeteg hely, ahol tanárok és nyugdíjasok seggét nyalják

Mc69 2010.12.01. 11:11:17

Nagyon jó fotó a kis srácról a hegyetlen ceruzával.

newnt55 2010.12.01. 11:24:39

@Mc69: szerintem van hegye csak zöld
süti beállítások módosítása