Bábel - Hesnával a világ

Egy világ, ahol a legelképesztőbb dolgok is megeshetnek – és egy riporter, aki felkutatja, bemutatja, elmeséli ezeket. Úgy, ahogy valóban megtörténtek. Nem ad hozzá, nem vesz el belőle. Ez a BÁBEL – Hesnával a világ. Következő adás: április 25, 21:30, m1

Fotók innen-onnan

Friss topikok

Egy magyar mentőautó egy év alatt százak életét menti meg

2010.11.18. 17:00 Hesna

Azt már írtam, hogy Afganisztánban rengeteg a közlekedési baleset, de nagyon sok az olyan sérülés is, ami útszéli robbantások, tűzharcok miatt történik. Sőt, mivel boldog, boldogtalan fegyvert hord, gyakran előfordul, hogy véletlenül sül el a ravasz, gyakran gyerekek kezében.

 

Ez csak néhány példa arra, miért lennének rendkívül fontosak a mentőautók az országban. Csakhogy alig van belőlük, azok sem felszereltek. Ezért a fejlesztésben résztvevő államok jó esetben figyelembe veszik az igényeket: a Magyar Baptista Szeretetszolgálat saját és a magyar állami forrásokból (amelyet segélyezésre különítettek el) három mentőautót adományozott a helyieknek. Ezeket tavaly vitték ki az országba, idén pedig külön tréninget tartottak afgán kórházi dolgozóknak, hogy minél többen tudják használni a modern műszereket, és közben elsősegélynyújtást is oktattak.

 

Mert hogy Afganisztánban mindenből kevés van: képzett emberekből pláne. Főleg vidéken katasztrofális a helyzet, itt szinte egyáltalán nem találni orvost, mert a veszélyes körülmények miatt a legtöbben a fővárosba mennek dolgozni, vagy külföldre, ha tehetik. Ezért van olyan régió, ahol 300 ezer emberre jut egy orvos. Így már nem is olyan meglepő, hogy 44 év (!!!) a várható élettartam, és minden ötvenedik nő meghal a szüléskor...

hát ezért jelent sokat a segítség, még egyetlen mentőautó is életek százait mentheti meg akár egyetlen év alatt. Úgyhogy belepillantottunk ebbe az oktatásba:

 

9 komment

Címkék: közlekedés afganisztán mentőautó életveszély baptista al ghaoui hesna segélyszervezetek

A bejegyzés trackback címe:

https://hesna.blog.hu/api/trackback/id/tr482457504

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

2010.11.18. 19:41:25

Hát gondolom ez a demo, a többi az mtv-n valamikor? :)
Ilyenkor kicsit örülök, hogy az én gondjaim azért mégsem olyan nagyok...

dark future · http://www.andocsek.hu 2010.11.19. 03:08:18

Ha nem Toyota a mentőautó, akkor visszaküldik :-).

Reggie 2010.11.19. 07:49:36

A fegyver sul el, nem a ravasz. Amugy amit fegyveres korokben szokas mondani: "Ravasz az anyad, huzogasd azt, ennek meg elsutobillentyu a neve."

Meni 2010.11.19. 07:57:25

Nem erdemes autobalesetet szenvedni (Afganisztanon kivul erdmes nyilvan)? Jaaa....akkor most mar biztosan nem lesz tobb baleset, mert eddig azt hittek a helyiek, hogy az buli...anyamborogass! :(

Ha Gipsz Jakab igy zarja le a blogvideojat, akkor azon is felhuzom a szemoldokom, de neked ez a szakmad, nem?

Meni 2010.11.19. 08:04:09

Ja, a masikon lattam amit irtal, hogy lehetnek ezek a blogok "kapkodosak, benacskak" is, mert nem ez a lenyeg...akkor mar ertem

(mondjuk en kicsi aggodnek, hogy valaki, aki dolgoztatni akar, belefut egy ilyen "benacskaba", de ez ugyebar mar nem az en dolgom)

newnt55 2010.11.19. 08:26:59

Kevés orvosi felszerelés van ott, tehát érték. Ennek folyományaként gondolom megy a biznisz a cuccokkal. Vajon mennyi felszerelés tűnik el és kerül ide-oda és nem a legjobb helyekre.
Naná, hogy Toyota a mentőautó. :-)

Szocio Pata (kikvogymukblog) 2010.11.19. 08:38:31

Na, már itt is megjelentek a trollok. Nyilván jó indul a napja, ha leböfögi más munkáját. Jó volt abszolút, ez is! Azt pedig megnézném, ki tud ilyen körülmények között kézikamerával jobb felvételeket készíteni.

Mc69 2010.11.19. 09:22:03

A segélyezést nem értem. Iszonyatos mennyiségű pénzt elköltenek fegyverekre, de nem vesznek mentőautót. Hozzájuk képest egy világvégi kicsi, nyomorúságos kis lukból, innen próbálnak emberek segíteni (és le kalappal előttük). Nincs ebben ellentmondás?
u.i. helló troll-ok mizújs, jól indult a reggel?
süti beállítások módosítása