Bábel - Hesnával a világ

Egy világ, ahol a legelképesztőbb dolgok is megeshetnek – és egy riporter, aki felkutatja, bemutatja, elmeséli ezeket. Úgy, ahogy valóban megtörténtek. Nem ad hozzá, nem vesz el belőle. Ez a BÁBEL – Hesnával a világ. Következő adás: április 25, 21:30, m1

Fotók innen-onnan

Friss topikok

Magyarok irányítják a kabuli repteret

2010.11.16. 20:27 Hesna

Ma leállt az élet Afganisztánban, és még sok más országban, elkezdődött ugyanis az Áldozati Ünnep! Ez a muszlimok egyik legszentebb ünnepe, és a tehetősebbek általában leölnek egy bárányt, és szétosztják a szegények között. Hát ez volt az a nap, amikorra egyetlen afgánnal sem tudtunk semmilyen forgatást leszervezni (nem is csoda, Magyarországon ki akarna mondjuk karácsonykor egy tévéstábbal bajlódni :) 

Viszont nem maradtunk hoppon, igazából ma este nagyon izgalmas forgatásról estünk be a kabuli vendégházba: a kabuli repülőtéren töltöttük az egész napot. Ez egyébként egyszerre polgári és katonai reptér, és most NATO-ISAF parancsnokság alatt működik, ahol a szövetségesek féléves periódusokban váltják egymást. Jelenleg magyarok irányítják. Nagyon kedvesen fogadtak minket, és borzasztóan segítőkészek voltak. Persze biztonsági okokból sok szabályt be kellett tartani, úgyhogy csak nagyon célirányosan tudtunk forgatni. De így is élmény volt, az is, hogy a kifutóról nézhettük végig a naplementét.

Engedélyt kaptunk arra is, hogy az ott működő kórházban forgassunk, ez pont illik a dokumentumfilm tematikájába, amit egész héten forgatunk (segélyezés, egészségügy…egyébként többen kérdeztétek, mikor megy le a film: januárban, az MTV-n) Ami meglepő volt, hogy ebben a kórházban nemcsak katonákat, hanem afgán civileket is ellátnak. Épp akkor hoztak helikopterrel egy fejsérült kisfiút, aki autóbalesetet szenvedett.

Holnap hajnalban (vagyis néhány óra múlva) pedig mehetünk vissza a reptérre, sajnos már azért, hogy hazautazzunk. Kabul-Frankfurt-Budapest. Iszonyú gyorsan elrohant ez a hét, pedig annyi téma van, amit még szívesen leforgattam volna. Ráadásul maradt is jópár videó, amit már nem volt idő ide feltenni – úgyhogy ha hazaérek (inshallah) még megmutatom, milyen ételekkel láttak minket vendégül, és hogy milyen, amikor afgán ápolók újjáélesztést tanulnak egy magyar mentőstől. És holnap hajnalban, ha lesz időm, indulás előtt még felteszem, milyen egy kabuli szupermarket :) Csak el ne aludjak...

 

9 komment

Címkék: utazás ünnep magyarok nato afganisztán forgatás katonák al ghaoui hesna segélyszervezetek

A bejegyzés trackback címe:

https://hesna.blog.hu/api/trackback/id/tr32453356

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

newnt55 2010.11.16. 21:29:32

Jó utat hazafelé Kedves Hesna.

face007 2010.11.16. 22:10:18

Nagyon tetszik a blog remélem lesz folytatása! :)

N.Zoli 2010.11.17. 02:48:47

A Kozel-kelet mindig nagyon izgalmas tema. Sajna nem otthon elek es nem tudok Panoramat nezni, pedig mindig imadtam.

Van egy haverom, aki megjarta Afganisztant es azt mondta, hogy rohadtul nem kellemes hely, de abbol a szempontbol jo, hogy az ember helyretegye az ertekrendjet, alabbhagyjon a nagyravagyassal es rajojjon, hogy nem az a lenyeg mekkora osszeget kolt bevasarlasra. Nem a siras-rivas panaszkodas az otthonrol hozott problema a gond, hanem, amit ott lattak. Raadasul a katonaelet mutatta szamara a legnagyobb ellentmondast. Amig a kecskek szemetet esznek, mert nincs mit legelniuk, ivovizhiany van, a nemet katonak meg habpartival utik el az idejuket.

atpijkamo_ · http://www.deciki.blog.hu/ 2010.11.17. 02:56:52

@N.Zoli: "Sajna nem otthon elek es nem tudok Panoramat nezni"

www.mtv.hu -> videótár.

Lescol 2010.11.17. 08:52:44

"Hesna Magyarok irányítják a kabuli repteret

Leállt az élet Afganisztánban."

Oda kellene figyelni, miként jelenik meg a blog a Zindex címlapon, mert ez így nagyon aljabulvárosan, olyan blikk stílusban félrevezető. Nem ez a blogposzt tartalma. Értem én, hogy fontos a nézettség, de ezzel megölhető a tényszerűség és a komolyság. Ráadásul a cím alapján olyan érzése van az embernek, hogy "na megint mit basztak el a magyarok, miért fikáz minket a fél világ?"

Ém javíttatnám a szerkesztővel...

newnt55 2010.11.17. 09:08:20

Jaja javítani kellene:
Csinos Hesna Afganisztánban, megállt az élet.(a férfiak körében legalábbis) :-)

_Flood_ 2010.11.17. 10:33:05

Nem tudja véletlen valaki, Ferihegy tartja még magát? :)))

Pierre73 2010.11.17. 11:31:04

végre, valami értelmes/érdekes blog. Nem csak fröcsögés, hanem valódi értékek.

Judea · http://roleplay.blog.hu 2010.11.21. 20:37:59

Jól nézel ki a képen, ha még nem mondtam.
süti beállítások módosítása