Bábel - Hesnával a világ

Egy világ, ahol a legelképesztőbb dolgok is megeshetnek – és egy riporter, aki felkutatja, bemutatja, elmeséli ezeket. Úgy, ahogy valóban megtörténtek. Nem ad hozzá, nem vesz el belőle. Ez a BÁBEL – Hesnával a világ. Következő adás: április 25, 21:30, m1

Fotók innen-onnan

Friss topikok

Visszaértünk épségben!

2010.11.13. 18:01 Hesna

Visszaértünk egyben a szállásra, minden oké!

Az történt, hogy két újabb robbantásról is hallottunk reggel, ami sajnos azt erősítette meg, hogy külföldiként nem nagyon kéne ma utcára mennünk. Viszont közben délelőtt kaptuk a visszajelzést, hogy csak ma forgathatunk a helyi kórházban, és hát pont ezért jöttünk, nagyon nem szerettük volna kihagyni a lehetőséget... Így aztán elindultunk.

 

Odafelé kissé aggasztott, hogy megint óriási dugóba keveredtünk a belvárosi forgatag közepén, és ez a legkiszolgáltatottabb helyzet. A helyiek legalábbis mindig azt mondták, hogy épp az ilyen tömeg vonzza az öngyilkos merénylőket, főleg, ha külföldieket látnak ott rostokolni. Jól meg is bámultak minket az autóban, úgyhogy végül alaposan betekertem magam a sállal, és visszafogtam magam, nem forgattam a kocsiból. Végül szerencsésen megjártuk az utat, és a kórházban iszonyúan kedves volt az afgán személyzet. Annyira kedves emberekkel találkozni itt, és tudathasadásos ez az egész állapot, hogy közben meg veszélyes az utcára menni.

Az a furcsa az ilyen helyeken, hogy az ember soha nem tudja, mire ébred - már nem egyszer előfordult, hogy az egész napi forgatásunk meghiúsult, mert olyan körülmények adódtak, hogy reggel el sem tudtunk indulni. Ugyanakkor néha muszáj kockázatokat vállalni, olyan kevés napunk van forgatni. De tény, hogy ma engem is elbizonytalanított, amikor a brit fickó, aki mellesleg veterán katona és most egy helyi biztonsági cégnek dolgozik, csak ennyit mondott: "A tegnapi balhé után nem javaslom, hogy ma az utcára menjetek. Nekem páncélozott autóm van és gépfegyverem, mégse tenném. Persze azt csináltok, amit akartok. De amikor utoljára mondtam ezt egy újságírónak,akkor ő elindult. És most a táliboknál van, még aznap túszul ejtették.Na szép napot, jó munkát!" Azzal otthagyott minket.

A pasas elég meggyőző volt. Úgyhogy hosszas dilemmázás után lemondtuk a reggeli forgatást. De amikor jött a telefon, hogy mehetünk az állami kórházba forgatni...akkor nehéz döntést hoztunk, és elindultunk. Mert tudtuk, hogy kimarad az egyik leglényegesebb helyszín,ha most nem megyünk. A történet - legalábbis ma - jó véget ért. Legyen így holnap is!

8 komment

Címkék: biztonság veszély afganisztán forgatás katonák életveszély öngyilkos merénylők al ghaoui hesna

A bejegyzés trackback címe:

https://hesna.blog.hu/api/trackback/id/tr532446632

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

mr.joshua 2010.11.13. 19:22:03

Félelmetes lehet ott élni, állandóan gyomorgörccsel.
Olvastam egyszer egy ottani magyar katona cikkét is Afganisztánról:
travellingband.blog.hu/2009/02/12/az_opium_es_az_aknak_orszaga_afganisztan

agyvihar · http://agyvihar.blog.hu/ 2010.11.13. 19:23:44

A témához lazán kapcsolódik, hogy a Youtube-on talátam egy videót, amin Dr. Al Ghaoui Hesna a veszélyes vidékekről tudósítás témájában ad elő egy konferencián.

Angolos érdeklődők előnyben: www.youtube.com/watch?v=sd14yTRpV5s

_Flood_ 2010.11.13. 21:43:31

Én meg a weboldalát találtam meg: www.hesna.hu

mondjuk nem volt nehéz... ;)

Vigyázz magadra frontkóros!

dupi 2010.11.14. 11:29:40

izé, nem lesz ez valahogy összekötve facebookkal? leszoktam már róla, hogy végigjárjam a blogokat, pedig ez érdekelne :) hajrá!

moncayo 2010.11.14. 13:17:34

Mint riporter bátor dolog, hogy ott vagy, a munkád végezed. De ha a helyiek megölnek, akkor a maguk szempontjából igazuk van. Egy őket megszálló országból jöttél. Pont úgy, mint pl. 1956-ben a szovjet rádió tudósítói nálunk. Mi sem sajnáltunk volna egy "ruszki" rádió halálát. Meg hát 1968-ban sem nagyon örültek Prágában a megszálló magyar tudósitóknak. De a személyes bátorságod tiszteletre méltó.

zsitva 2010.11.14. 13:30:35

Aki katona kap parancsot = odaküldik = odamegy. De a többi, : segélyszervezetes, újságíró, egyebek józanul nem méri fel mit vállal ha ott kevereg. Odamegy, hogy a riportjával nagyobb legyen a többi kolléga előtt, és ha túszul ejtik akkor meg kis cetliket próbál kicsepésztetni a fogságból, hogy a kormánya vásárolja ki......:-(((
S hány olyan lehet akiről nem tudunk meg semmit (még azt sem, hogy fogságban van) mert CSAK eltünt.

A.. Közbiztonság Szilárd 2010.11.14. 13:31:06

Pedig annak idején a Rác kertben tök normális csajnak tűntél. :-)

Meg is lepődtem jól, amikor ilyen tudósításokban láttalak.

A.. Közbiztonság Szilárd 2010.11.15. 06:03:18

@moncayo:
Az újságíró nem fegyverrel megy oda, tehát ő nem megszálló, és a tudósításai, ha korrektek, a megszállt országnak is használnak (egy csomó amerikai katonák által elkövetett visszaélésre és kegyetlenkedésre amerikai újságírók derítettek fényt Irakban).

@zsitva:
Hát öcsém, te is jó messze laksz a normálisoktól...
süti beállítások módosítása